WYRE
MAKE IT SIMPLE
WYRE WYRE
WYRE RIAA
WYRE PS
Rummel cancellering
Priser
Bagom firmaet

Rummel er lavfrekvent støj som kan opstå hvis en pladeskive ikke er helt plan. Rummel kan forårsage forvrængning ved afspilning af plader. Rummel ses tydeligst på højttalerne, hvor membranen bevæger sig kraftigt. Frekvensen er så lav at man ikke kan høre den som en tone, men amplituden er så kraftigt at den modulerer musikken.


Figur 1. Afspilning uden rummel cancellering.

Figur 1 viser hvorledes rummel modulerer det indspillede signal. Den valgte indspilning starter med to stortrommeslag (ved (a) og (b)).

WYRE
Figur 2. Afspilning med rummel cancellering

Figur 2 viser samme indspilning som figur 1, men nu er rummelen fjernet. Rummel-cancelleringen udnytter at det indspillede signal af skære-tekniske årsager altid er i mono under 70 Hz. Det betyder at pickup'en i dette toneområde kun bevæger sig i vandret retning. Ujævnheder i pladen påvirker pickup'en i lodret retning. Disse bevægelser aftastes som en meget dyb tone i modfase i de to kanaler (frekvensen er 6-12 Hz hvilket er dybere end noget instrument). Ved at lægge signalerne under 35 Hz fra de to kanaler sammen, ophæves de uønskede signaler mens det indspillede signal ikke påvirkes. På denne måde slipper man for lavfrekvent støj uden nogen form for filtrering eller kunstig begrænsning af de ekstremt lave frekvenser.

Rummel cancellering må i forveksles med et subsonisk filter som afskærer alle frekvenser under en vis værdi. Et subsonisk filter kan ikke undgå at påvirke lyden langt op i det hørbare område.

Yderligere information kan findes på bloggen AnalogBo

2020
AnalogBo, Platanhaven 106, 2600 Glostrup, Tlf. +45 21 24 20 82